ADANA KOLEJİ | Ahmet KÜSTÜ
Kurucumuz merhum Ahmet Küstü 1921 Adana doğumludur. İlkokulu, ortaokulu ve lise öğrenimini Adana’da tamamlar. Öğretmen okulu kökenlidir. Bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra askere gider. Askerlik dönüşü 1947’de Çapa Eğitim Enstitüsü’ne girer, 1949’da okulun ilk mezunlarından olur.
Ahmet Küstü’nün ilk görev yeri Konya’nın Hadim ilçesidir. Ortaokulda matematik öğretmenliği yaparken ilçede ilkokul öğretmeni olarak görev yapan Nermin Hanım’la tanışır ve evlenirler. 1952’de ilk çocukları Ömer dünyaya gelir. 1954 yılında Adana’ya nakillerini yaptırırlar. Tepebağ Ortaokulu’nda müdür yardımcısı ve matematik öğretmeni olarak görev yapar. 1956’da kızı Leyla doğar. 1958 yılında kardeşi İhsan Bey’le İzmir’de Yamanlar Kız Koleji’ni açar. Bu arada Adana’da bir özel okul açma fikriyle havaalanı yakınlarında iki katlı bir bina kiralar. 1960’ta Adana Koleji iki sınıf ve 60 öğrenciyle öğretime başlar. O yılın sonunda binayı küçük bularak Reşatbey’deki Bosnalılar Köşkü’ne okulu taşır. Adana Koleji tam 15 yıl bu binada eğitim ve öğretimi sürdürür. 1975 yılında Baraj Yolu’nda kendi binasını yaptırır.
Bir eğitimcidir, bir eğitimci aşığıdır. Eğitim ve öğretim koşullarını iyi bilir, teknolojiyi yakından takip eder. Değişime, yeniliğe yani çağdaşlığa açık bir insandır. Atatürk’ün “çağdaş uygarlık” sözüne itaat eden bir yapıdaydı. Bu nedenle teknoloji merakı zirvedeydi, yeni çıkan cihazları öğrencilerin hizmetine sunmayı, eğitim için her türlü donanım olanağı sağlamayı görev bilirdi. İlklerin öncüsüdür Adana’da: İlk televizyon canlı yayını onun öncülüğünde TRT’den önce başlar. İlk yabancı dil laboratuvarını o açar. O günlerin en teknik cihazlarıyla fotoğraf stüdyosunu okulda o kurar. Kısaca okul bilimsel araç gereçlerle dolar.
İnsan ilişkilerine ve çevreye karşı duyarlığıyla da tanınır. Adana’ya eğitimli gençlerle çok şeyler kazandırılacağına inanır. 1992 yılında bu seçkin kurumu iyi eğitim aldırarak hayata hazırladığı kızı Naime Leyla Göksel’e emanet eder.
Onursal başkan olarak kızının başarılarında hep yanında olur. Yaşamı boyunca dilinden düşürmediği benim üçüncü çocuğum dediği Adana Koleji’ni dikkatle takip eder. Binlerce Adana Kolejlinin yurt içinde ve yurt dışındaki başarılarıyla gurur duyar. Emanet ettiği kurumun iyi bir elde yönetildiğini görmenin gönenci içinde yaşama veda eder.
Adana Koleji’nin yapı taşı Merhum Ahmet Küstü’yü eğitim camiası hiçbir zaman unutmayacaktır.